Woning met kinepraktijk op achterliggend perceel te Lovenjoel, Bierbeek

We werden vroegtijdig betrokken bij dit project, wat ons in staat stelde om de opdrachtgever optimaal te begeleiden.

Het voordeel van een architect in een vroege fase

De opdrachtgever woonde in een oudere woning met een diepe tuin. Toen het naastgelegen perceel, met enkel een schuur, te koop kwam, zagen zij een kans. Door de aankoop van dit perceel konden we drie bouwgronden creëren: twee aan de straatkant en één achterliggend perceel. Onze rol als architect was om vanaf het eerste moment mee te denken en de juiste verkavelingsaanvraag in te dienen, zodat het voorontwerp perfect aansloot bij de wensen van de opdrachtgever.

Budget en ontwerpvrijheid

De verkoop van hun oude woning en het perceel aan de straatkant gaf de opdrachtgever de financiële ruimte om een grotere woning te realiseren op het achterliggende perceel. Bouwen op zo'n perceel biedt veel voordelen. Minder directe buren betekent meer privacy en minder inkijk. Ook gaf dit de mogelijkheid om raamopeningen anders te positioneren dan bij een klassieke woning, wat het ontwerp flexibeler maakte.

Een woning met praktijkruimte

De woning werd niet alleen ontworpen als woonruimte, maar ook als werkplek. Een kinesistenpraktijk werd in het ontwerp geïntegreerd. Het interieur van zowel de praktijk als de woning werd ook door ons volledig vormgegeven. Op de begane grond is er een centrale zichtas met verdiepingshoge ramen aan de voor- en achterkant, wat een prachtig doorzicht biedt van de oprit tot aan de achtertuin, zonder dat het storend is voor de privacy. Schuifwanden in de inkomhal zorgen voor een praktische afscheiding tussen de praktijk en het privégedeelte wanneer dat nodig is.

Unieke trapsituatie en lichtinval

In het hart van de woning ontwierpen we een open metalen trap met houten treden. Deze trap is niet alleen functioneel, maar biedt ook ruimte voor kamerplanten. Zo brengen we een extra groen element in de woning, wat zorgt voor een levendige, frisse sfeer. Achter de trap bevindt zich een groot raam dat over twee verdiepingen reikt, waardoor er veel natuurlijk licht naar binnen komt. Dit zorgt ervoor dat zelfs de multifunctionele kelder, die momenteel als speelkamer voor de kinderen dient, profiteert van de lichtinval.

Hoog plafond en groendak

De leefruimte op de begane grond heeft een grotere bouwdiepte dan het slaapgedeelte op de verdieping. Hierdoor heeft de leefruimte een extra hoog plafond, wat bijdraagt aan een luchtig en ruimtelijk gevoel. Het platte dak sluit aan op de borstwering van de slaapkamers, waardoor je vanuit de slaapkamer uitzicht hebt op het groene dak. Dit groendak bevordert de biodiversiteit en zorgt voor een aangenaam uitzicht vanuit de woning.

Geborgen terras

De grote schuiframen bij de keuken en de leefruimte vormen samen een glazen hoek, die door de overkraging van de verdieping een beschut terras creëert. Dit terras biedt een fijne, afgeschermde plek om te ontspannen in de tuin, ongeacht het weer. Bovendien zorgt de overkraging ervoor dat er minder direct zonlicht op de ramen valt, waardoor oververhitting wordt voorkomen.

Werk je aan een vergelijkbaar project of heb je vragen over een ander architecturaal onderwerp? We denken graag met je mee.
Neem gerust contact met ons op.

Foto’s: Stijn Knapen